Schab długodojrzewający

Schab długodojrzewający

Doskonale pachnie i smakuje.

Co potrzeba:

  • 1 kg chudego schabu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego,
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Schab myjemy, wykrawamy nadmiar tłuszczu, pozbywamy się skóry, suszymy papierowym ręcznikiem, układamy w misce i obtaczamy dokładnie z każdej strony w cukrze. Razem z miską wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Schab będzie puszczał płyn, który co kilka godzin musicie odlewać. Po tym czasie mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.  Miskę myjemy, wycieramy, układamy w niej schab i obtaczamy go dokładnie w soli, wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin. Woda nie powinna się już pokazywać, ale gdyby tak się stało, należy ją odlać. Wyjmujemy mięso, płuczemy z soli, osuszamy papierowym ręcznikiem . W miseczce mieszamy tymianek, paprykę, majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek, nacieramy i okładamy mięso dokładnie całą mieszanką, wkładamy na 24 godziny do lodówki, a następnie wkładamy je do czystej podkolanówki rajstopowej lub do kawałka pończochy zawiązanej na końcu na supełek. Musicie to robić delikatnie, żeby nie zetrzeć przypraw. Tak przygotowany schab wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na  5 dni (ja wieszam na uchwycie szafki wiszącej). Po tym czasie schab jest gotowy do jedzenia. Jeśli obawiacie się, że może być za mało podsuszony, możecie uchylić podkolanówkę i odkroić kawałek schabu, a w razie czego potrzymać jeszcze kilka dni. Gotowy schab wyciągamy z podkolanówki. Taki schab może być przechowywany w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Smacznego :))

19 Comments
  1. Zrobiłam jakiś czas temu dokładnie z takiego samego przepisu. Wyszedł doskonale, fantastyczny. Wisiał dłużej a następnie był przechowywany w lodówce też trochę. Walory smakowe zachowane był tylko bardziej twardy ale nikomu nie przeszkadzało, znajoma tak zrobiła polędwiczki i też chwaliła smak.

  2. mogę potwierdzić robiłam dwa razy raz obsypałam czosnkiem niedźwiedzim a drugi raz papryką czerwoną w proszku. Schab jest pyszny ,warto zrobić.Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *