Sałatka z pomidora z ogórkiem, cebulką, rukolą i koperkiem

Sałatka z pomidora z ogórkiem, cebulką, rukolą i koperkiem

Przyjęło się, że nie należy mieszać ogórka z pomidorem, ponieważ pomidor wówczas traci witaminę C. Pamiętajcie, że pomidor to nie jest jedyne źródło witaminy C, więc nawet jeśli zdąży ją stracić, to pozostają jego walory smakowe, a witaminę C znajdziecie np. w rukoli i koperku. Surówka jest tak pyszna, że zostanie zjedzona, zanim witamina C się rozłoży.

Co potrzeba:

  • 4 duże pomidory,
  • 4 większe ogórki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki posiekanej rukoli,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • Sól  morska do smaku,
  • Świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Do miski dajemy ogórki obrane i pokrojone w plasterki, pomidory (ja zawsze obieram) pokrojone w kawałki, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną rukolę i koperek. Dokładnie mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy, dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy i próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco przyprawiona.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *