Sałatka z papryki, cebuli i czosnku do słoików

Sałatka z papryki, cebuli i czosnku do słoików

Rewelacyjna sałatka nie tylko do obiadu, ale również można ją podawać jako przystawkę na imprezach. Wyglądem podobna jest do tej sałatki, jednak smaki są zupełnie różne.

Co potrzeba:

  • 2 kg czerwonej, mięsistej papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy do każdego słoika,
  • po 1 liściu laurowym do każdego słoika,
  • po 1 zielu angielskim do każdego słoika,
  • po 1 łyżce oleju do każdego słoika

Co potrzeba na zalewę:

  • 2,5 l wody,
  • 0,5 l octu 10% spirytusowego
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 płaskie łyżki soli

Wykonanie:

Składniki na zalewę dajemy do garnka, zagotowujemy, mieszamy, zostawiamy do przestygnięcia. Paprykę kroimy w paski, dajemy do miski, cebulę kroimy w półplasterki, dodajemy do papryki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z papryką i cebulą. Dobrze wymieszaną sałatkę przekładamy do słoików, do każdego dajemy liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, zalewamy letnią zalewą. Na wierzch sałatki do każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju. Zakręcamy, słoiki gotujemy w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików przez 5 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *