Sałatka z ogórków, papryki, marchewki, cebuli i czosnku w zalewie do słoików

Bardzo smaczna i delikatna sałatka obiadowa o nieco słodko kwaśnym smaku. Z podanej proporcji wychodzi ok. 12 słoików 0,33 l

Co potrzeba:

  • 2 kg ogórków nie przerośniętych,
  • 3 duże, mięsiste, czerwone papryki,
  • 500 g średniej cebuli,
  • 500 g marchewki,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 i 1/2 nie czubate łyżki soli

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu

Wykonanie:

Do miski kroimy ogórki ze skórą w plasterki, dodajemy paprykę pokrojoną w drobniejsze paseczki, cebulę pokrojoną w półplasterki, marchewkę startą na grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól. Wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na 15 minut, przekładamy upychając ciasno do słoików bez powstałego płynu. Zostawiamy miejsce ok. 1 cm od brzegu słoika na zalewę. Składniki na zalewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszamy. Wyłączamy płomień. Gorącą zalewę wlewamy do każdego słoika, zakręcamy. Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczką, wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po wyjęciu nie odwracamy słoików.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.