Sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem, fetą, papryką, czerwoną fasolą i kindziukiem

Nie wiem, czy wiecie, że Kindziuk to wędlina litewska, twarda, długodojrzewająca i wędzona, robiona z kilku gatunków mięsa wieprzowego. Doprawiona dużą ilością czosnku, nieco słona, o wyrazistym smaku. Pokrojona w cienkie kawałki  może być doskonałym dodatkiem do sałatek.

Co potrzeba:

  • 1 ser  feta (270 g),
  • 50 g kindziuka,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1/4 średniej kapusty pekińskiej,
  • 1/2 dużej czerwonej papryki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól

Wykonanie:

Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną w drobne paseczki, kropimy ją łyżeczką soku z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ser feta pokrojony w drobniejszą kostkę, fasolę przepłukaną zimną wodą i osączoną, kindziuk pokrojony w cienkie, drobne kawałki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy olej, czosnek granulowany i dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny do przegryzienia. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, w razie konieczności dodajemy jeszcze odrobinę soli.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *