Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, czerwoną cebulą, czarną fasolą, fetą i sosem winegret

Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, czerwoną cebulą, czarną fasolą, fetą i sosem winegret

Prosta i lekka sałatka, którą przygotujecie bardzo szybko.

Co potrzeba:

  • ½  mniejszej kapusty pekińskiej,
  • 1 puszka czarnej fasoli,
  • 1 serek feta (200g),
  • 15 cm długiego ogórka wężowego,
  • 1 średnia cebula czerwona,
  • sos winegret według tego przepisu

Wykonanie:

Fasolę przekładamy na sitko, płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą, zimną wodą, zostawiamy do odsączenia. Robimy sos winegret według tego przepisu. Do miski dajemy pokrojoną drobno kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w bardzo cieniutkie półplasterki, ogórka pokrojonego ze skórą w cieniutkie półplasterki, serek feta pokrojony w drobną kostę. Dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy delikatnie, ale dokładnie, wlewamy sos winegret i ponownie mieszamy. Zostawiamy na 15 minut do przegryzienia się smaków. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *