Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką, ogórkiem i żółtym serem

Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką, ogórkiem i żółtym serem

Doskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia.

Co potrzeba:

  • ½ średniej kapusty pekińskiej,
  • ½ dużego kalafiora,
  • ½ długiego ogórka wężowego,
  • 1 bardzo duża czerwona papryka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 200g żółtego sera w kawałku,
  • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • sól

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy do sałatki, mieszamy. Dodajemy żółty ser starty na tarce o dużych oczkach, ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *