Sałatka z cukinii i papryki z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki do słoików

Sałatka z cukinii i papryki z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki

Delikatna w smaku, aromatyczna sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu

Co potrzeba:

  • 2 średnie cukinie,
  • 5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk,
  • 6 średnich cebul,
  • 2 główki czosnku,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • po 3 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika,
  • po 1 liściu laurowym do każdego słoika

Co potrzeba na zalewę:

  • 3 szklanki oleju,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • 3 i ½ pełne łyżki soli

Wykonanie:

Do miski kroimy w mniejszą kostkę cukinię i paprykę pozbawione pestek i miękkiego środka, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki pokrojoną drobno. Dodajemy wszystkie składniki zalewy, całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Sałatkę przekładamy do słoików. Gotujemy w garnku napełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy z garnka do wystudzenia.

Smacznego :))

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *