Sałatka z buraków i papryki

sałatka z buraków i papryki

Co potrzeba:

  • 10 średniej wielkości buraków czerwonych,
  • 6 dużych czerwonych papryk,
  • 6 dużych cebul

Co potrzeba na zalewę:

  • 4 szklanki cukru,
  • 2 niepełne szklanki octu,
  • 2 szklanki oliwy

Składniki na zalewę wystarczają na 7 słoików litrowych.

Wykonanie:

Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w paski. Paprykę czyścimy i kroimy w paski do osobnej miski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki do osobnej miski. Wszystko solimy do smaku, zostawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie cebulę i paprykę lekko odciskamy i przekładamy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Robimy zalewę ze składników na zalewę. Przekładamy je do garnka i zagotowujemy. Wszystkie słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy, ustawiamy w garnku. Na dno garnka dajcie jakąś szmatkę, żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio garnka.  Gotujemy 25 minut.

Smacznego :))

2 Comments
  1. JEszcze z tydzień i ja wezmę się za buraki;)
    Taka sałatka buraczana ze słoika jest idealna na zimowe obiadki kiedy to smak warzyw ze sklepowych półek jest nijaki…
    P.S niedługo porównamy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.