Sałatka śledziowa

sałatka śledziowa

Co potrzeba:

  • 6-8 filetów śledziowych typu matias,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 puszka groszku,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • Majonez,
  • Sól do smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,

Wykonanie:

Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie, ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, jajka kroimy w większą kostkę i wszystko przekładamy do miski. Dodajemy śledzie pokrojone w kawałki o szerokości ok. 1,5 cm, groszek i dokładnie mieszamy. Dodajemy ok. 2 czubate łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, mieszamy. Próbujemy, czy mamy wystarczającą ilość majonezu. Solimy do smaku.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *