Ryż na sypko z kurczakiem i brokułem

ryż na sypko z kurczakiem i brokułem

Co potrzeba:

  • 1 paczka mrożonego brokuła w kawałkach (450g),
  • 2 duże, mięsiste papryki czerwone,
  •  3 duże cebule,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 i 1/4 szklanki ryżu długoziarnistego,
  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka lub 4 pojedyncze,
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż gotujemy na sypko według TEGO przepisu. W tym czasie mięso kroimy na kawałki i robimy z niego gyros taki jak TEN. Gotowy gyros przekładamy do miski. Do pozostałego po gyrosie tłuszczu dodajemy 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Smażymy na średnim płomieniu bardzo często mieszając a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę soli. Miękką cebulę przekładamy do miski z grosem. Do tego samego garnka dodajemy 3 łyżki oleju, wrzucamy paprykę pokrojoną na małe kawałki, smażymy często mieszając a pod koniec smażenia dajemy 2 szczypty soli. Paprykę smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia, powinna pozostać chrupiąca. Gotową przekładamy bez tłuszczu do miski z cebulą i gyrosem. Na pozostałym po papryce tłuszczu smażymy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki aż do zrumienienia. Gotowe przekładamy do miski z resztą  usmażonych składników. Do tego samego garnka dajemy 3 łyżki oleju, wkładamy kawałki zamrożonego brokuła, dodajemy posiekany czosnek, 1/2 łyżeczki soli i dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy garnek przykrywką i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy na średnim płomieniu do odparowania płynu. Gotowe brokuły przekładamy do miski z resztą składników. Ryż w mikrofalówce powinien być już gotowy. Do ryżu przekładamy wszystkie produkty z miski, mieszamy dokładnie i próbujemy, czy jest wystarczająco przyprawiony.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *