Ryż na sypko orientalny

ryż na sypko orientalny

Co potrzeba:

  • Ryż  ugotowany według TEGO przepisu,
  • 1 paczka ( 450 g) mrożonych warzyw na patelnię z przyprawą orientalną,
  • 10 średnich pieczarek,
  • 3 duże cebule,
  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • Przyprawa do gyrosa,
  • Olej do smażenia,
  • sól

Wykonanie:

Z piersi kurczaka i przyprawy do grosa robimy gyros według TEGO przepisu. Usmażony przekładamy do ugotowanego ryżu. Do rondla po grosie dajemy 3 łyżki oleju i smażymy na nim cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki. Pod koniec smażenia dosypujemy 1/2 łyżeczki soli. Usmażoną cebulę przekładamy do ryżu. Do tego samego rondla wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mrożone warzywa, dusimy ok. 7-10 minut. Pod koniec duszenia wsypujemy przyprawę orientalną załączoną do paczki z warzywami. Gotowe warzywa przekładamy do ryżu. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i smażymy w rondlu po warzywach. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i mieszamy, żeby się nie przypaliły. Gotowe pieczarki przekładamy do ryżu. Ryż ze wszystkimi składnikami mieszamy dokładnie, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy w mikrofalówce.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *