Ryż czosnkowo-maślany z tymiankiem i papryką

Ryż czosnkowo-maślany z tymiankiem i papryką

Bardzo smaczny ryż, który możemy wykorzystać jako dodatek do mięs

Co potrzeba:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 pełna łyżka masła,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku roztartego w palcach

Wykonanie:

Wszystkie składniki dajemy do wysokiego, dużego naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wkładamy do mikrofalówki. Gotujemy 15 minut na mocy 750. Po tym czasie wyjmujemy z mikrofalówki, odkrywamy, mieszamy, zostawiamy na 1 minutę do odparowania. Doskonale pasuje do tego mięsa

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *