Ryba w potrawce z pieczarkami

Ryba w potrawce z pieczarkami

Co potrzeba:

  • 1 kg filetów z ryby bez skóry,
  • 1 kg pieczarek,
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 3 duże cebule,
  • 1 szklanka (250 ml) keczupu pikantnego,
  • 4 łyżki masła,
  • sól ,
  • mąka,
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy niezbyt drobno. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Filety porcjujemy na kawałki, solimy z jednej strony, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Olej nie powinien być za gorący, żeby nie spalić ryby. Filety odwracamy na drugą stronę dopiero wówczas, kiedy pierwsza strona będzie rumiana. Usmażoną rybę przekładamy do szerszej miski. Pieczarki smażymy na 1 łyżce masła, pod koniec smażenia dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Usmażone pieczarki przekładamy do osobnej miski. Nie dodajemy ich do ryby. Na patelnię po smażeniu pieczarek dodajemy 3 łyżki masła, smażymy cebulę, a kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy paprykę. Dusimy do momentu, kiedy papryka będzie zeszklona. Dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, mieszamy, dodajemy keczup, mieszamy, dusimy 3 minuty. Dodajemy usmażone pieczarki. Mieszamy dokładnie, smażymy 1 minutę. Całość wykładamy na usmażoną rybę.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *