Roladki ze schabu wieprzowego z mozzarellą i żurawiną

Doskonałe połączenie smaków

Co potrzeba:

  • 6 plastrów schabu (ok. 1 kg),
  • Musztarda francuska,
  • 1 mozzarella (210g),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • Żurawina,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano,

Wykonanie:

Plastry schabu roztłukujemy przez folię z dwóch stron na cienkie kotlety. Każdy posypujemy z jednej strony obficie solą i pieprzem, smarujemy 1 pełną łyżeczką musztardy, zostawiając nie posmarowany brzeg, który będzie kończył zwiniętą roladkę. Bliżej środka układamy po plasterku mozzarelli i po 2 łyżeczki żurawiny. Mięso zwijamy ciasno w roladkę, spinamy wykałaczką lub szpilką do spinania.

Roladki układamy szpilką lub wykałaczką do góry na wyższej patelni z olejem, posypujemy obficie oregano, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy 45 minut na termoobiegu. Po tym czasie roladki polewamy dokładnie powstałym płynem i pieczemy pod przykryciem jeszcze 15 minut.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.