Rolada z łopatki wieprzowej z kapustą, pieczarkami i marchewką

Rolada z łopatki wieprzowej z kapustą, pieczarkami i marchewką

Co potrzeba:

  • 1,5 – 1,6 kg łopatki wieprzowej bardziej płaskiej,
  • 250 g pieczarek,
  • ¼ główki młodej kapusty,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 średnia marchewka
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • ostra mielona papryka,

Wykonanie:

Mięso nacinamy na środku na całej długości od góry do dołu, ale nie przecinamy do końca, ponieważ będziemy tworzyć płat o grubości ok. 1 cm. Następnie nacinamy mięso kierując się w lewą stronę od nacięcia. Trzymamy  nóż płasko i nacinamy mięso tak, jakbyśmy chcieli rozwinąć rulon. Nacinamy i rozwijamy, to samo robimy w prawą stronę, robimy tak dotąd, aż całość nie utworzy jednolitego, dużego płatu o mniej więcej jednakowej grubości. Mięso układamy na dużej desce lub dwóch deskach leżących obok siebie, następnie przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na dość cienki plaster. Zdejmujemy folię, jeśli mięso jest porwane lub ma luźne fragmenty, złączamy je na zakładkę. Tak przygotowany płat posypujemy obficie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką, a następnie zwijamy go w roladę, owijamy w folię spożywczą i dajemy na 12 godzin do lodówki. Przygotowujemy farsz, który możecie zrobić bezpośrednio przed pieczeniem lub dzień wcześniej i dać do lodówki. Pieczarki obieramy ze skóry, kroimy drobno, obsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy kapustę poszatkowaną lub pokrojoną bardzo cienko, marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Wszystko smażymy 15 – 20 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. W trakcie smażenia marchewka i kapusta zmiękną. Na sam koniec, kiedy wszystko już będzie usmażone wyłączamy płomień i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, zostawiamy do przestudzenia. Rozwijamy mięso, rozprowadzamy na nim równomiernie farsz, posypujemy dość obficie pieprzem, zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Tak przygotowaną roladę obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do garnka-patelni z 6 łyżkami oleju, obkładamy 20 gałązkami świeżego lub mrożonego tymianku, przykrywamy szczelną pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut, następnie obracamy mięso, pieczemy 30 minut, odwracamy mięso i pieczemy jeszcze 30 minut. Roladę możecie jeść na gorąco do obiadu lub na zimno jako przystawkę.

Tak rolada wygląda na gorąco, mięso jest jeszcze bardzo luźne. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce mięso wygląda jak na zdjęciu na samej górze

Rolada z łopatki wieprzowej z kapustą, pieczarkami i marchewką

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *