Rolada z boczku peklowanego

Rolada z boczku peklowanego

Nie ma nic lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny

Co potrzeba do pieczenia rolady:

  • 1,2 kg boczku surowego bez kostek,
  • 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • 4 ząbki czosnku w łupkach,
  • ostra papryka mielona,
  • pieprz mielony,
  • czosnek granulowany,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,

Co potrzeba do peklowania:

  • 1,2 l wody,
  • 1 i ½ łyżki soli peklowej,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 duże ząbki czosnku w łupkach

Wykonanie:

Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Boczek rozcinamy na cieńszy plaster, ale nie docinamy go do końca, tak, żeby powstała większa powierzchnia. Wkładamy boczek do zalewy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy powierzchnię, która będzie zwijana do środka przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posypujemy dość sporą ilością ostrej papryki i pieprzu, zwijamy ciasno, zawiązujemy w czterech miejscach nicią kuchenną, z wierzchu obsypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na kawałku folii aluminiowej układamy na przemian zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie i liść laurowy, na to kładziemy roladę, przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej, zaciskamy brzegi folii górnej i dolnej ze sobą, podnosimy nieco do góry, żeby płyn nie wypływał podczas pieczenia. Układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 75-80 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z roladą z piekarnika, odchylamy troszkę folii, żeby wylatywała para. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *