Rolada z boczku peklowanego

Rolada z boczku peklowanego

Nie ma nic lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny

Co potrzeba do pieczenia rolady:

  • 1,2 kg boczku surowego bez kostek,
  • 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • 4 ząbki czosnku w łupkach,
  • ostra papryka mielona,
  • pieprz mielony,
  • czosnek granulowany,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,

Co potrzeba do peklowania:

  • 1,2 l wody,
  • 1 i ½ łyżki soli peklowej,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 duże ząbki czosnku w łupkach

Wykonanie:

Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Odcinamy skórę z boczku, boczek rozcinamy na cieńszy plaster, ale nie docinamy go do końca, ponieważ chcemy, żeby powstała większa powierzchnia. Wkładamy boczek do zalewy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy powierzchnię, która będzie zwijana do środka przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posypujemy dość sporą ilością ostrej papryki i pieprzu, zwijamy ciasno, zawiązujemy w czterech miejscach nicią kuchenną, z wierzchu obsypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na kawałku folii aluminiowej układamy na przemian zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie i liść laurowy, na to kładziemy roladę, przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej, zaciskamy brzegi folii górnej i dolnej ze sobą, podnosimy nieco do góry, żeby płyn nie wypływał podczas pieczenia. Układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 75-80 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z roladą z piekarnika, odchylamy troszkę folii, żeby wylatywała para. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.