Rolada szpinakowa z łososiem

 

Rolada szpinakowa z łososiem

Wyborna w smaku, doskonała jako przekąska. Może mile zaskoczyć szpinakowych niejadków, ponieważ smak szpinaku zostaje zniwelowany dodatkami. U mnie znika natychmiast
Wymiar blachy 28 x 36 cm

Co potrzeba:

  • 450 g mrożonego, posiekanego szpinaku,
  • 2 opakowania serka śmietankowego Almette,
  • 4 jajka,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:                                                                                                               
Na patelni roztapiamy masło, dajemy zamrożony szpinak, całość podgrzewamy na małym płomieniu, aż do rozmrożenia się szpinaku. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, mieszamy, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy pianę ubitą na sztywno, mieszamy dokładnie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180º C. Pieczemy 15-18 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. Zimne ciasto przekładamy na blat papierem do góry, papier odklejamy delikatnie od ciasta, będzie to nasza wewnętrzna część rolady. Ciasto smarujemy równomiernie serkiem zostawiając 2 cm dłuższego brzegu nie posmarowane do końca. Na serek, mniej więcej do połowy lub nieco poza połowę, układamy plastry łososia, delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Tak przygotowaną roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Kroimy ostrym nożem.
Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *