Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym

Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym

Co potrzeba na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 płaska łyżeczka tymianku,
  • 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów,

Co potrzeba na sos:

  • 200 g świeżych grzybów oczyszczonych i pokrojonych na kawałki
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy do połączenia składników, formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety. Dodajemy grzyby, pokrojoną bardzo drobno cebulę, delikatnie mieszamy, gotujemy 40 minut bez przykrycia na mniejszym płomieniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i natkę pietruszki. Wyłączamy płomień. Do kubka dajemy 1 łyżkę śmietany i 3-4 łyżki gorącego sosu, mieszamy, wlewamy z powrotem do pulpetów, mieszamy, doprawiamy solą.
Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *