Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Z podanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego

Co potrzeba:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego,
  • 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów,
  • 1 nie czubata łyżeczka soli
  • ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki selera,
  • Pieprz,
  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny, dodajemy przecier pomidorowy, wkładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym płomieniu 30 minut. Na koniec dodajemy ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, w razie potrzeby doprawiamy solą.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *