Tymianek czyli Macierzanka

Tymianek czyli Macierzanka

Tymianek pospolity jest ceniony za smak i aromat, który zawdzięcza olejkom eterycznym. W ich skład wchodzi przede wszystkim tymol i karwol – obecność tymolu odpowiada za charakterystyczny, gorzki i lekko piekący smak i zapach tego zioła. Tymianek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. Polecany jest szczególnie do zup, sosów, ziemniaków, potraw z grochu i fasoli oraz innych warzyw. Dodawany jest również do mięs, głównie ciemnych, jak dziczyzna, wołowina i baranina. Wyraźnie poprawia smak dań z drobiu, ryb, grzybów i serów. Przyprawia się nim pasztety i farsze mięsne. Jest niezastąpionym dodatkiem do potraw tłustych. 
Tymianek pospolity uprawiany jest jako roślina przyprawowa. Niezdrewniałe, górne fragmenty pędów z liśćmi w stanie świeżym lub po wysuszeniu, stosuje się jako dodatek do licznych potraw, szczególnie ciężkostrawnych, takich jak potrawy z roślin strączkowych, tłuste mięsa, kiełbasy i sosy. Dodawany jest także do pizzy, potraw z warzyw, pasztetów, serów, sałat oraz różnych mięs, stosowany też przy produkcji wędlin. Jego pędy służą do aromatyzowania octu, oliwy i wywarów mięsnych.
Świeże pędy pozyskuje się systematycznie, 2–3 razy w okresie wegetacji. Aby zbiór można było przeprowadzić ponownie, pierwszy raz pędy należy ścinać nie niżej niż 5 cm nad powierzchnią ziemi, ostrożnie, aby nie wyrwać roślin z korzeniami (o co łatwo, bo tymianek korzeni się bardzo płytko). Niższe cięcie powoduje silne drewnienie młodych przyrostów lub zamieranie całej rośliny, a uszkodzenie korzeni osłabia młode rośliny i powoduje ich słabsze przyrastanie. Prawidłowo przeprowadzony zbiór pobudzi dodatkowo rośliny do silniejszego krzewienia i wytworzenia licznych młodych pędów. Kolejny zbiór można przeprowadzić, gdy wyrosną młode przyrosty – tniemy je nad zdrewniałymi podstawami pędów. Ostatni zbiór przeprowadza się nie później niż w sierpniu–wrześniu. Silne przycięcie roślin w późniejszym terminie może spowodować osłabienie roślin i ich gorsze zimowanie. Zbiory najlepiej przeprowadzać w suche, słoneczne dni, w godzinach popołudniowych – wtedy rośliny zawierają najwięcej olejków eterycznych i są najbardziej aromatyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *