Potrawka warzywna z jarmużem, papryką, pomidorem i cebulką

Potrawka warzywna z jarmużem, papryką, pomidorem i cebulką

Jarmuż jest warzywem, które doceniały nasze babcie, ale na długo zostało zapomniane. Obecnie odkrywamy je na nowo, co mnie bardzo cieszy, ponieważ jest to odmiana kapusty, która bardzo korzystnie działa na nasze zdrowie. Posiada właściwości przeciwzapalne, zawiera silne przeciwutleniacze, witaminy między innymi K i C, jest bogaty w wapń, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, żelazo, a także sulforan dzięki któremu ma działanie przeciwnowotworowe.  Potrawka z dodatkiem jarmużu jest doskonałym dodatkiem do obiadu, a jej smak wzbogaciłam esencją Knorr do duszonych warzyw

Knorr

 

Co potrzeba:

  • 100 g świeżego jarmużu,
  • 1 esencja Knorr do duszonych warzyw,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 duża, mięsista, czerwona papryka,
  • 4 duże cebule,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki cukru

Wykonanie:

Do osobnych miseczek kroimy warzywa. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, jarmuż kroimy w drobne paseczki wyrzucając nerw łodygowy, z papryki ostrym nożem ściągamy skórę i kroimy w drobne paseczki. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki. W rondelku w teflonem lub warstwą ceramiczną rozgrzewamy olej, dajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy esencję Knorr do duszonych warzyw, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jarmuż, mieszamy, smażymy 10 minut na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy paprykę, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszamy. Dodajemy pomidory razem z sokiem, cukier i pieprz, mieszamy, gotujemy na mniejszym płomieniu, aż do chwili, kiedy zredukuje się sok z pomidorów. Potrawka powinna być gęsta. Potrawkę często dodaję do tych klopsików.

Smacznego :))

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *