Podudzia kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

podudzia z czosnkiem niedźwiedzim

Co potrzeba:

  • 20 większych podudzi z kurczaka
  • Przyprawa typu Kucharek
  • Czosnek niedźwiedzi,
  • Czosnek granulowany,
  • Papryka chili w proszku,
  • Oregano

Wykonanie:

Podudzia myjemy i odsączamy z wody. Z jednej strony na mięso sypiemy kucharek, oregano, czosnek granulowany i czosnek niedźwiedzi, z drugiej strony sypiemy to samo i dokładamy odrobinę chili w proszku. Mięso układamy na dużą blachę, nie smarujemy jej żadnym tłuszczem, mięso puści własny w trakcie pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170° C i pieczemy na termoobiegu 40 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, odwracamy mięso na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 10 min do zrumienienia. Jeśli macie mniej podudzi, musicie je ułożyć na mniejszą blachę i sprawdzić mięso po 30 minutach.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *