Pleśniak z orzechami

Pleśniak z orzechami

Ciasto z tego przepisu wychodzi mało słodkie, z chrupiącą warstwą.

Co potrzeba:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 250 g masła,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ½ szklanki cukru kryształu,
  • 6 jaj,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 torebka budyniu śmietankowego,
  • 1 słoik 0,33 l powideł śliwkowych,
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 1 czubata łyżka żurawiny suszonej,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Wykonanie:

W misie do wyrabiania ciasta lub na stolnicy siekamy 3 szklanki mąki, cukier puder, masło, proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki na 30 minut. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę mąki, zagniatamy, wkładamy do woreczka i dajemy również do zamrażarki na 30 minut. Trzecią część wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy powidłami, posypujemy równomiernie żurawiną, płatkami migdałowymi, orzechami, skórką pomarańczową. Ciemne ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na tarce do miski, a następnie równomiernie wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ubijamy  pianę z białek i cukru kryształu, na koniec dodajemy budyń w proszku, mieszamy i przekładamy równomiernie na ciemną kakaową warstwę. Jasne ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy do miski i przesypujemy równomiernie na pianę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50 minut na funkcji góra-dół.

Smacznego :))

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *