Pizza na cienkim cieście

pizza na cienkim cieście Co potrzeba:

  • 1/4 kostki drożdży (25 g),
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta soli,
  • przecier pomidorowy,
  • dodatki na wierzch pizzy

Wykonanie: Do miski kruszymy drożdże wlewamy ciepłą wodę, nie gorącą!, mieszamy i odstawiamy na 3-5 minut. Dodajemy mąkę, oregano i sól, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy produkty, które chcemy dać na pizzę. Mogą to być: żółty ser, cienko pokrojona papryka, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, pokrojona w kawałki szynka, cieniutko pokrojona cebula i na co tylko mamy ochotę. Ja dałam ser, szynkę, cebulę i pieczarki, kilka plasterków pomidora, na wierzch jeszcze raz trochę sera. Płaską blachę z piekarnika smarujemy margaryną, na środek dajemy ciasto i równomiernie rozprowadzamy na blaszce ugniatając palcami. Smarujemy przecierem pomidorowym zostawiając nieposmarowane brzegi ciasta. Układamy jako pierwszy ser a następnie resztę produktów, możecie na wierzch dać jeszcze raz ser. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 250° C na termoobieg na 8 minut. Wyciągamy z piekarnika. Żeby ciasto nie namiękło na talerz dajemy ściereczkę, na nią kładziemy papier do pieczenia i dopiero na to przekładamy pizzę. Pizza pyszna jest z sosem czosnkowym TUTAJ. Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *