Pikle z ogórków na ostro

Jeśli  przydarzy Wam się kiedyś, że Wasze ogórki porosną wielkie jak słupy telegraficzne, absolutnie ich nie wyrzucajcie. Zróbcie z nich pikle. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, a także super przekąską na imprezach.

Co potrzeba:

  • 3 i ½ kg dużych, obranych ze skóry i pozbawionych pestek ogórków

Co potrzeba na zalewę:

  • 2 główki czosnku (duże ząbki kroimy na 3 części, średnie na dwie części),
  • 500 ml octu spirytusowego 10%,
  • 1 kg cukru,
  • 170 g soli,
  • 15 g chili w proszku,
  • 8 łyżek oleju

Wykonanie:

Obrane i oczyszczone z pestek ogórki kroimy wzdłuż na cząstki i przekładamy do większej miski. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę, mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie gorącą zalewą zalewamy ogórki w misce. Mieszamy, zostawiamy na 15 minut, ale co 5 minut mieszamy ponownie. Po 15 minutach powstanie więcej zalewy, ponieważ ogórki będą uwalniać płyn. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików za pomocą szczypiec lub widelca. Nie wyciągajcie ich palcami, zalewa jest ostra i groziłoby to poparzeniem rąk. Zalewamy zalewą tak, żeby pikle były pod płynem, zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku wyłożonym ściereczką, napełniamy wodą do ¾ wysokości słoików. Gotujemy 7-10 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *