Pikantny sos słodko- kwaśny z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów do słoików

Sos z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów do słoików

Cukinia doskonale komponuje się smakowo z innymi warzywami. Połączyłam ją z poniższymi składnikami tworząc nieco ostry sos słodko – kwaśny, który można jeść na ciepło i na zimno. Można go wykorzystać jako dodatek do makaronu, mięsa, wędlin…

Co potrzeba:

  • 3 kg cukinii (przed obraniem),
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg papryki,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki octu,
  • ½ łyżeczki papryki chili,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Cukinię pozbawiamy środka z pestkami i miękkich części, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy pestek i miękkich części, kroimy w bardzo drobne paseczki. Na dużą, wysoką patelnię wlewamy olej, dajemy cebulę, sól, mieszamy, dusimy do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy do zeszklenia papryki. Dodajemy cukinię, mieszamy przykrywamy, dusimy na malutkim płomieniu 2 godziny często mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączamy płomień, sos zostawiamy do następnego dnia w temperaturze pokojowej. Cukinia w tym czasie zupełnie się zeszkli. Na następny dzień sos zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, gotujemy 20 minut na mniejszym płomieniu bez przykrycia, dodajemy cukier, ocet, paprykę chili, pieprz, mieszamy, gotujemy 5 minut. W razie potrzeby bardziej doprawiamy. Sos powinien być dość gęsty.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *