Pieczone ziemniaki nacinane

Pieczone ziemniaki nacinanne

Co potrzeba:

  • Ziemniaki średniej wielkości w takiej ilości, żeby się zmieściły na blachę,
  • Olej do smażenia,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek

Wykonanie:

W miseczce mieszamy 8 łyżek oleju, majeranek i Kucharka. Ziemniaki myjemy, nacinamy ostrym nożem w drobne plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dół ziemniaków pozostawiamy w całości, żeby plasterki się nie rozsypały. Blachę polewamy olejem, rozsmarowujemy go po całej powierzchni, układamy ziemniaki nacięciami do góry i każdego ziemniaka pokrywamy obficie mieszanką oleju z przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170°C na 40-50 minut na termoobieg.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *