Pieczone ziemniaczane łódeczki z rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim

Pieczone ziemniaczane łódeczki z rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim

Co potrzeba:

  • 5-6 większych ziemniaków,
  • 4 gałązki tymianku cytrynowego lub zwykłego,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 6 łyżek oleju,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • czosnek niedźwiedzi suszony,
  • ostra papryka

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na 3 części – łódeczki, przekładamy do miski z olejem, mieszamy dokładnie łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy rozmaryn i tymianek, na to dajemy skórką do dołu ziemniaki pokryte olejem, posypujemy obficie solą, czosnkiem granulowanym, nieco mniej posypujemy ostrą papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut na termoobiegu do mocnego zrumienienia. Do ziemniaków możecie podać sos czosnkowy, lub sos czosnkowy lekki.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *