Pieczone ćwiartki kurczaka w curry z imbirem

Pieczony kurczak curry z imbirem

Co potrzeba: 

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 5 dag świeżego imbiru (mniej więcej połowa mniejszego korzenia)
  • sól,
  • curry w proszku,
  • czosnek granulowany,

Wykonanie:

Ćwiartki myjemy, otrząsamy z wody, oprószamy z każdej strony dokładnie solą, czosnkiem granulowanym i curry raz koło razu, tak, żeby były dokładnie pokryte przyprawami. Układamy na blaszce skórką do góry. Imbir oskrobujemy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach i pokrywamy równomiernie wierzch ćwiartek. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 40 minut na termoobiegu. Następnie delikatnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *