Papryka z cebulą i goździkami: sałatka słodko-winna do słoików

Papryka z cebulą i goździkami: sałatka słodko-winna do słoików

Papryka i cebula robiona zgodnie z przepisem pozostaje chrupiąca i krucha. Wyglądem podobna do tej sałatki, ale zupełnie inna w smaku

Co potrzeba:

  • 1 kg papryki mięsistej czerwonej,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 liść laurowy do każdego słoika,
  • 3 szt. ziela angielskiego do każdego słoika,
  • 1 goździk do każdego słoika,
  • 1 łyżka oleju do każdego słoika,

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 szklanka octu 10% spirytusowego,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Składniki na zalewę dajemy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, czyścimy z nasion i i miękkich części, kroimy na mniejsze paski i przekładamy do większej miski. Cebulę obieramy z łuski, kroimy w półplasterki o szerokości ok. 5 mm i przekładamy do papryki. Mieszamy dokładnie i przekładamy do mniejszych słoików. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i goździk, zalewamy przestudzoną zalewą. Na wierzch dajemy po 1 łyżce oleju do każdego słoika, zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wypełniamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoików i gotujemy 5 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjmujemy do wystudzenia na suchą ścierkę.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *