Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami

Macie czasami tak, że chodzi za Wami coś słodkiego i nie bardzo wiecie, co? Polecam Wam biszkoptowe omlety, które zadowolą niejedno podniebienie. Z podanych składników wychodzi 8 pysznych omlecików, które w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakują wyśmienicie.

Co potrzeba na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 6 płaskich łyżek cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Co potrzeba  na wypełnienie:

  • 300 g śmietany 30%,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • maliny,
  • borówki amerykańskie

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, ubijamy do połączenia się składników, dodajemy cukier, ubijamy 1 minutę, dodajemy obie mąki, ubijamy 1 minutę. Na dużą, płaską blachę od kuchenki, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy 4 porcje ciasta, łyżką rozsmarowujemy je na 14 cm omleciki, które nie powinny stykać się ze sobą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 6-7 minut do delikatnego zrumienienia na funkcji góra-dół. Bardziej spieczone nie dadzą się złożyć. Omlety razem z papierem przekładamy na blat, a na blachę dajemy nowy papier do pieczenia i wylewamy następne porcje ciasta. Pieczemy jak powyżej. Z upieczonych omletów zdejmujemy delikatnie papier odciągając go od spodu. Omlety składamy delikatnie na pół, układamy luźno na talerzu do wystudzenia. Gorące mogą się przyklejać do talerza, dlatego co jakiś czas ruszajcie nimi. W czasie, kiedy omlety stygną ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem, ubitą przekładamy do rękawa cukierniczego, wypełniamy środek omletów i posypujemy owocami.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *