Olej czosnkowy

Olej czosnkowy

Myślicie, że czosnek to tylko główka i jego ząbki, a reszta idzie na straty? Zatem od dzisiaj zmienicie zdanie, jeśli tylko zainteresujecie się jego liśćmi. Liście czosnku to dokonały dodatek między innymi do sałatek, past, a także do aromatyzowania oleju. Taki olej to doskonały produkt o cudownym aromacie.

Co potrzeba:

  • 1 l oleju rzepakowego,
  • 10 młodych liści czosnku o długości 25-30 cm

Wykonanie:

Liście myjemy, suszymy, odcinamy suche końce, kroimy w paseczki o szerokości 3-4 mm, wkładamy do czystej butelki, zalewamy olejem i szczelnie zamykamy. Tak przygotowany olej odwracamy kilka razy do góry nogami, żeby liście całe pokryły się olejem, a następnie stawiamy w ciemnym miejscu. Po 2-3 dniach olej nabiera cudownego aromatu i zmienia nieznacznie kolor na zielonkawy. Można go używać do sałatek, duszenia i smażenia. Na początku codziennie otwierajcie butelkę, żeby odgazować olej.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *