Olej czosnkowy

Olej czosnkowy

Myślicie, że czosnek to tylko główka i jej ząbki, a reszta idzie na straty? Zatem od dzisiaj zmienicie zdanie, jeśli tylko zainteresujecie się jego bogatymi w prowitaminę A liśćmi. Liście czosnku to dokonały dodatek, między innymi, do sałatek, past, a przede wszystkim do aromatyzowania oleju. Taki olej to doskonały produkt o cudownym aromacie do wykorzystania w kuchni do sałatek, duszenia i smażenia mięs, ziemniaków…. Osobiście robię kilka słoików, żeby starczył do następnego zbioru

Co potrzeba:

  • 1 l oleju rzepakowego,
  • 10 młodych liści czosnku o długości 25-30 cm

Wykonanie:

Liście myjemy, suszymy, odcinamy suche końce, kroimy w paseczki o szerokości 3-4 mm, wkładamy do czystej, dużej butelki lub dużego słoja, zalewamy olejem i szczelnie zamykamy. Odwracamy kilka razy do góry nogami, żeby liście całe pokryły się olejem, a następnie stawiamy w ciemnym miejscu. Po 2-3 dniach olej nabiera cudownego aromatu i zmienia nieznacznie kolor na zielonkawy. Można go używać do sałatek, duszenia i smażenia. Na początku codziennie otwierajcie butelkę lub słoik, żeby odgazować olej!!!

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.