Ogórki konserwowe

 

ogórki konserwowe

Jest to przepis na 4 litrowe słoiki

Co potrzeba:

  • Tyle ogórków, żeby napełnić 4 litrowe słoiki,
  • 32 ząbki czosnku,
  • 8 liści laurowych,
  • 8 baldaszków dojrzałego kopru,
  • 16 sztuk ziela angielskiego,
  • 4 łyżki gorczycy

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%,
  •  3 i 1/2 szklanki wody (zimnej z kranu),
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 niepełne łyżki soli,

Wykonanie:

Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Na dno czystych słoików układamy 1 szt. koperku, 4 ząbki czosnku, 2 szt. ziela angielskiego, 1 liść laurowy, wkładamy ogórki tak ciasno, jak się da. Na wierzch dajemy 4 ząbki czosnku, 2 szt. Ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżkę gorczycy, przykrywamy koperkiem.

Robimy zalewę:

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól i cukier, gotujemy do momentu wrzenia. Gotową zalewę przelewamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. 20 minut.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *