Oczy carycy

Oczy carycy

Caryca Katarzyna miała prawdopodobnie piękne niebiesko-zielone oczy, stąd też kolor dobranej galaretki. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale smaczne i bardzo efektowne

Co potrzeba na jasne ciasto:

  • 6 białek,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1/3 szklanki oleju

Co potrzeba na ciemne ciasto:

  • 6 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju

Co potrzeba na krem:

  • 1 mały kubek serka mascarpone (250 g),
  • 500 ml śmietany 30%

Co potrzeba na polewę:

  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka masła

Co potrzeba dodatkowo:

  • 200 ml kawy rozpuszczalnej (2 czubate łyżeczki kawy+1 łyżeczka cukru)
  • 1 galaretka niebieska,
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów,
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Robimy jasne ciasto: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mąkę, ocet, olej, delikatnie mieszamy. W osobnej misce robimy ciemne ciasto: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, a następnie delikatnie mieszamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 30-35 minut na funkcję góra-dół. Po wystudzeniu przekrajamy na dwie części. W między czasie przygotowujemy galaretkę w połowie wody, niż jest w przepisie. Zaparzamy kawę. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, przygotowujemy masę serowo-śmietanową. W jednym naczyniu rozpulchniamy serek mascarpone kilkoma ruchami łyżki w drugim ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie przekładamy do serka i delikatnie mieszamy, aż do połączenia. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę kremu, na kremie układamy biszkopty zamaczane w kawie, ale tak, żeby nie stykały się ze sobą. Między biszkopty łyżką nakładamy tężejącą galaretkę tworząc z niej kratkę. Galaretka nie powinna nachodzić na górę biszkoptów, bo nie wyjdą nam oczy. Na to wszystko wykładamy równomiernie resztę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Produkty na polewę dajemy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy polewę na małym płomieniu, aż będzie się lała z łyżki jako cienka nieprzerwana strużka tzw. „do nitki”. Taką polewę od razu rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *