Nalewka z malin

nalewka z malin

Co potrzeba:

  • 3 kg malin,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu 96%,
  • 1 l wody

Wykonanie:

Przebrane maliny wsypujemy do słoja, zalewamy wodą a następnie spirytusem. Mieszamy potrząsając słojem, zakręcamy i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce. Możecie przykryć słój ściereczką. Po tym czasie zlewamy nalew, czyli to, co się wytworzyło z malin do innego słoika i szczelnie zakręcamy a maliny zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień, ale kilka razy dziennie potrząsamy słojem, żeby cukier się rozpuścił i powstał sok. Po tygodniu powstały sok zlewamy do nalewu za pomocą sitka i gazy, żeby owoce nie przeleciały. Maliny możemy delikatnie wycisnąć, ale nalewka nie będzie wówczas klarowna. Płyny dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Oczywiście wypita szybciej jest również pyszna.

Smacznego i na zdrowie :))

 

 

2 Comments
  1. Powiem krótko – zostałam oficjalnie przekonana 😀 Już kiedyś piłam podobną (może nawet taką samą?) z tajnego przepisu koleżanek. W końcu znalazłam mniej tajny przepis 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *