Nalewka z jeżyn

nalewka z jeżyn

Co potrzeba:

  • 1 kg jeżyn,
  • 750 g cukru,
  • 0,5 l czystej wódki 40%,
  • 250 ml spirytusu 96%

Wykonanie:

Jeżyny przebieramy i przekładamy do słoja. Zasypujemy cukrem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy na 10 dni w ciepłe miejsce. Słój przykryjcie ścierką, żeby jeżyny miały ciemno. Co jakiś czas potrząsajcie słojem, żeby cukier dobrze mieszał się z jeżynami. Po tym czasie dolewamy spirytus, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na kolejne 10 dni, ponownie przykrywamy i potrząsamy słojem co jakiś czas. W słoju zacznie powstawać co raz więcej soku. Następnie zlewamy powstały sok do drugiego słoja, zakręcamy szczelnie i odstawiamy, natomiast do owoców wlewamy wódkę i również zakręcamy. Słoje przykrywamy i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie sok z owoców przelewamy do pierwszego soku i mieszamy. Ja to robię przez sitko z gazą. Wymieszane soki przepuszczamy ponownie przez gazę i rozlewamy do butelek, szczelnie korkujemy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Owoce przekładamy do słoiczków i w ten sposób  stajemy się posiadaczami pysznych owoców w spirytusie, które możemy wykorzystać  np. do zrobienia TAKIEGO deseru :))

Oczywiście, jeśli napijecie się wcześniej nalewki, niż to jest w przepisie, na pewno nic się nie stanie :))

Smacznego i na zdrowie :))

 

2 comments to “Nalewka z jeżyn”
  1. jeśli wypijecie wcześniej to „nic się nie stanie” , ale jeśli poczekacie te pół roku…. to będzie naprawdę warte tego czekania, wiem bo sprawdziłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.