Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki z tego przepisu wychodzą fantastycznie puszyste, słodkie, po prostu przepyszne

Co potrzeba na ciasto:

  •  2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 l mleka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Co potrzeba na nadzienie:

  • 330 g śmietany 30%,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • Dżem truskawkowy,
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztapiamy, ale nie do końca. Troszkę masła (ok. 1 łyżki) powinno pozostać nieroztopione. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy dokładnie w misce. W cieście powinny być widoczne grudki. Jest to właśnie to nieroztopione masło. Ciasto zostawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło, a następnie mieszamy i nakładamy porcjami na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron. Śmietanę ubijamy na sztywno, brzoskwinie wyjmujemy z syropu, kroimy na kawałki. Na połówkę naleśnika nakładamy porcję bitej śmietany, porcję brzoskwiń, składamy na pół i znowu na pół. Na wierzch dajemy kleksa bitej śmietany, dżemu, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :))

 

3 Comments
  1. To ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego? Przy tych proporcjach wychodzi bardzo gęste. No i jest bardzo słodkie, chyba zbyt dużo cukru. Na dodatek nie chce się przewracać. Trzeba spalić, żeby można było przekręcić na drugą stronę. Jedno trzeba przyznać – nie wygląda, ale nawet spalone bardzo smaczne.

    • Ciasto jest dość gęste, przy przewracaniu najlepsza jest szeroka łopatka, którą trzeba delikatnie wpychać pod naleśnik. Najlepiej odkleić najpierw cały brzeg dookoła. Co do słodkości, to można dać mniej cukru, ale ja wolę słodkie ciasto, a wypełnienie mniej słodkie. Niemniej przyznasz, ze są inne, niż te popularne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *