Młode gotowane ziemniaki z koperkiem

młode gotowane ziemniaki z koperkiem

Młode ziemniaki najlepsze są podawane w całości, polane masełkiem i posypane koperkiem.

Co potrzeba:

  • Ok. 1 kg ziemniaków,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyzka masła,
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy, przekładamy do garnka, jeśli mamy większe ziemniaki kroimy je na mniejsze kawałki.  Zalewamy wodą tak, żeby były przykryte, solimy i gotujemy pod przykryciem, najpierw na dużym płomieniu, a kiedy zaczną się gotować, na małym do miękkości. Odcedzamy, zdejmujemy pokrywkę, żeby para wyleciała, dajemy masło, przykrywamy i delikatnie ruszamy garnkiem, żeby masło równomiernie rozprowadziło się po ziemniakach. Wykładamy na talerze i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *