Młoda kapusta duszona z koperkiem

młoda kapusta duszona z koperkiem

Co potrzeba:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • 3 duże cebule,
  • 2 kiełbasy Podwawelskie lub Toruńskie,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 4 łyżki pokrojonego koperku,
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Do dużego rondla lub do wysokiej dużej patelni  wlewamy olej i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy do zeszklenia. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pieprz. Do Uduszonej cebuli dajemy kiełbasę pokrojoną w ćwierćplasterki. Smażymy z cebulą na średnim płomieniu, bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy kiełbasa jest podsmażona dodajemy kapustę pokrojoną w drobne paski, koperek, dolewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy bez przykrycia na małym płomieniu. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje, a kapusta jest jeszcze twarda, dolejcie jeszcze 1/2 szklanki wody i duście kapustę do odparowania płynu. Powinna być już dobra.

Smacznego :))

4 Comments
  1. Bardzo smakowicie to wygląda 🙂 W najbliższym czasie tę kapustkę zrobię na obiad, bo ostatnio właśnie kapusta za mną „chodzi” 😉 Z młodymi ziemniaczkami, a nawet tylko z chlebem – pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *