Makowiec Piegus

Makowiec Piegus

Często zdarza się, że wykorzystujemy do czegoś same żółtka, a białka pozostają i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. Możecie je przelać do woreczka foliowego i zamrozić. Żeby ułatwić sobie pracę włóżcie woreczek do plastikowego pudełka, żeby białka się nie wylały, a kiedy zamarzną, wyjmijcie woreczek z pudełka, żeby nie zabierał miejsca w zamrażarce. Musicie jedynie napisać na woreczku lub karteczce przyczepionej do niego, ile jest białek. Takie białka można spokojnie ubijać, tylko muszą się dokładnie rozmrozić. Mogą posłużyć do upieczenia tego przepysznego ciasta.

Co potrzeba na ciasto:

Co potrzeba na polewę:

  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżka masła

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, kiedy napęcznieją odsączamy na sitku. Masło roztapiamy, zostawiamy do przestudzenia, a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, dodajemy bakalie i suchy mak !!! Mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy dokładnie, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę na funkcji pieczenia góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne przekładamy na talerz.

Robimy polewę:

Wszystkie składniki na polewę dajemy do rondelka, ogrzewamy na małym płomieniu cały czas mieszając, aż masa się połączy i będzie się lała z łyżki cienkim, dość gęstym, nieprzerwanym strumieniem, tzw. „do nitki”. Gorącą polewą smarujemy wierzch i boki ciasta, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.