Makaron tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym

 

Do zrobienia tego pysznego dania szczególnie zachęcam osoby, które lubią szpinak. Wykonanie jest bardzo proste, a smak pozostaje długo w pamięci. Polecam je również osobom, które wykręcają się jak mogą od jedzenia szpinaku. W tym daniu szpinak nabiera doskonałego smaku i nie ma nic wspólnego z „koszmarem z dzieciństwa”

Co potrzeba:

  • Makaron tagliatelle,
  • 800 g piersi z kurczaka,
  • 500 g świeżych liści szpinaku,
  • 4 średnie cebule,
  • 6 średnich ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • Olej rzepakowy,
  • Sól

Co potrzeba na sos:

  • 330 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 1/3 szklanki wody,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta bazylii,
  • Szczypta oregano,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

W garnku gotujemy makaron. Pierś płuczemy, odsączamy z wody, kroimy plasterki o grubości 0,5 cm, przekładamy do wysokiej i szerokiej patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju. Smażymy na średnim płomieniu rozkładając kurczaka równomiernie na patelni. Kiedy spód plasterków zacznie się ścinać, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy 3-4 minuty, żeby druga strona również się ścięła. Po tym czasie odwracamy jeszcze raz i smażymy 1 minutę. Mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 1 minutę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Przekładamy razem z tłuszczem do miski z mięsem. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, dajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, dusimy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dajemy 1 czubatą łyżkę masła. Do miękkiej, uduszonej cebuli dajemy wypłukany i osączony szpinak. Mieszamy, smażymy do miękkości. Kiedy szpinak będzie usmażony, dodajemy z powrotem usmażone wcześniej mięso wraz z czosnkiem, dokładnie mieszamy, smażymy całość 3-4 minuty.

Wykonanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dajemy do rondelka, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut na małym płomieniu mieszając, żeby się nie przypalił.

Propozycja podania:

Na talerz nakładamy porcję makaronu, polewamy sosem śmietanowym, na wierzch nakładamy mięso ze szpinakiem.

Smacznego:))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.