Łopatka wieprzowa z fasolką szparagową

Łopatka wieprzowa z fasolką szparagową

Co potrzeba:

  • 1,0 kg łopatki wieprzowej,
  • 600 g fasolki szparagowej,
  • 3 duże marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • Sól,
  • 7 łyżek oleju,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Fasolkę płuczemy, obcinamy końce, i kroimy na kawałki 4-5 cm. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Mięso myjemy, kroimy na średnie kawałki i przekładamy do głębokiej patelni na rozgrzany olej. Obsmażamy na większym płomieniu z każdej strony. Pod koniec smażenia mięso posypujemy 1 płaską łyżeczką soli. Rumiane kawałki mięsa przekładamy bez tłuszczu do miseczki. Na olej po smażeniu kładziemy fasolkę i marchewkę, smażymy je na średnim płomieniu 20-30 minut. Mieszamy bardzo często, żeby nam się nie przypaliło. Po ok. 15 minutach smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy dalej. Po 20-30 minutach smażenia fasolka powinna być delikatnie chrupiąca. Dodajemy z powrotem mięso, wlewamy 2 szklanki zimnej wody, wsypujemy pieprz, mieszamy, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 40 minut. na termoobieg. Do jogurtu dajemy mąkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do gotowego mięsa. Gotujemy na palniku jeszcze 5 minut dokładnie mieszając, żeby nie porobiły się kluchy.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *