Łopatka wieprzowa z delikatnym puree z cukinii i ostrą papryką

Łopatka wieprzowa z delikatnym puree z cukinii i ostrą papryką

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,
  • 1 esencja Knorr do duszonych mięs,
  • 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg),
  • 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
  • olej do smażenia

Wykonanie:

łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się do piekarnika dajemy 4 łyżki oleju, 1 esencję Knorr do duszonych mięs, stawiamy na większym płomieniu. Esencja zacznie się rozpuszczać. Delikatnie mieszamy i nie czekając, aż się całkiem rozpuści układamy plastry mięsa, smażymy co jakiś czas odwracając. Początkowo tłuszcz z sokiem z mięsa będzie się pienił, a kiedy przestanie, smażymy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy płomień, przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. W międzyczasie cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w drobną kostkę, papryczki kroimy bardzo drobno wraz z pestkami i razem z cukinią smażymy na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju do miękkości. Na koniec miksujemy blenderem, dodajemy sól, pieprz i czosnek, sok z cytryny, mieszamy, przekładamy do mięsa wyjętego z piekarnika.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *