Łopatka wieprzowa z cukinią i papryką

 

Łopatka wieprzowa z cukinią i papryką

Co potrzeba:

  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej,
  • 3 duże, czerwone papryki,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 łyżka oregano,
  •  1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • sól,
  • olej do smażenia,

Wykonanie:

Cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na cienkie kawałki. Umytą paprykę kroimy na paski. Łopatkę kroimy wzdłuż włókien na paski, a następnie każdy pasek na cienkie plasterki. Na dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy 7 łyżek oleju, smażymy porcjami mięso. Mięso nie powinno nachodzić na siebie, a płomień powinien być na tyle duży, żeby puszczało jak najmniej soku. W trakcie smażenia odwracamy je kilkakrotnie. Usmażone przekładamy bez tłuszczu do miski. Do smażenia każdej następnej porcji dolewamy 4 łyżki oleju. Po usmażeniu całego mięsa przekładamy je z powrotem na patelnię, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 płaską łyżeczkę soli i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy, smażymy do zeszklenia się cukinii i papryki. Na koniec doprawiamy jeszcze raz solą do smaku.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *