Łopatka wieprzowa z cebulą

łopatka z cebulą

Co potrzeba:

  • 1 kg ładnej łopatki ,
  • 6 dużych cebul,
  • 4 łyżki oleju,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku

Do marynaty:

  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki chili

Wykonanie:

Podane składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku, żeby pomieścił całe mięso. Łopatkę kroimy na plastry. Krójcie mięso poprzecznie do włókien, nigdy wzdłuż , bo będzie twarde jak podeszwa :)) Pamiętajcie, że plastry trochę się zmniejszą w trakcie smażenia. Pokrojone mięso wkładamy do marynaty, bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w półksiężyce i dusimy na 3 łyżkach oleju na patelni. Mieszamy często żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na drugiej patelni (im większa, tym lepsza) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wykładamy zamarynowane mięso razem z resztką marynaty, jeśli taka jest. Obsmażamy na dużym płomieniu ok. 30 minut. Bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeśli mięso zaczyna wypuszczać dużo soku, zwiększcie płomień. Po tym czasie mięso powinno robić się kruche. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy ok. 30 minut. na mniejszym płomieniu. Co jakiś czas sprawdzajcie, czy jest dostateczna ilość wody. Kiedy mięso jest miękkie, zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze chwilę do odparowania . Na koniec  do mięsa przekładamy cebulę i ewentualnie doprawiamy.  Mięso doskonale pasuje do tłuczonych ziemniaków.

Smacznego :))

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.