Łopatka wieprzowa z cebulą smażoną

Łopatka wieprzowa z cebulą smażoną

Krucha, soczysta łopatka, a do tego pyszna smażona cebula, czegoż więcej trzeba

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki  wieprzowej bardziej okrągłej,
  • tymianek,
  • sól,
  • granulowany czosnek,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 6 większych cebul (3 czerwone i 3 zwykłe)

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5 cm, rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, nacieramy dokładnie z dwóch stron solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i pieprzem. Tak przygotowane mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano na dużej, głębokiej patelni na rozgrzanych 8 łyżkach oleju na dość dużym płomieniu. Mięso układamy tak, żeby nie nachodziło na siebie. Najpierw układamy kilka plastrów, a kiedy zaczną się kurczyć dokładamy następne. Pamiętajcie o odwracaniu. Patelnię z obsmażonym mięsem przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 20 minut na termoobiegu, a następnie odwracamy mięso i pieczemy jeszcze 10 minut również pod przykryciem. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w półksiężyce, przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju, smażymy na rumiano na dość dużym płomieniu cały czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodajemy ½ płaskiej łyżeczki soli, mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy je w jedno miejsce patelni, dodajemy usmażoną cebulę i mieszamy ją z powstałym przy smażeniu mięsa tłuszczykiem.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *