Łopatka wieprzowa w sosie sojowo-jogurtowym

Łopatka w sosie sojowo-jogurtowym

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

Co potrzeba na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka tymianku suszonego,
  • 1/2 łyżeczki chili

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większej misce. Łopatkę kroimy wzdłuż włókien na kilka pasów, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien na bardzo cienkie plastry, które przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy tak, żeby każdy kawałek był pokryty marynatą. Miskę przykrywamy folią i dajemy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso wraz z całą marynatą i smażymy 20-30 minut na większym płomieniu. Nie mieszajcie za często, ale musicie pilnować, żeby się nie przypaliło. Mięso powinno być soczyste i kruche. Na koniec smażenia wlewamy 0,5 l wody, zmieniamy płomień na średni. W większym kubku mieszamy jogurt z mąką, przelewamy do mięsa, dusimy 5-7 minut bardzo często mieszając, żeby nie porobiły się grudy.

Smacznego :))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *