Łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym

Łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym

Prawdziwie domowy obiad. Lubię pyszny sos z kruchutkim mięsem z tłuczonymi ziemniakami, a do tego oczywiście buraczki

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 7 gałązek tymianku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Łopatkę myjemy, kroimy na plastry, które rozbijamy dość cienko. Na dużej patelni, która nadaje się do piekarnika smażymy na oleju mięso porcjami do lekkiego zrumienienia. Usmażone przekładamy na talerz. Tłuszcz po smażeniu ostatnich plastrów mięsa będzie nieco przypalony, ale taki nam będzie potrzebny. Mięso przekładamy z powrotem na patelnię, wlewamy 0,5 l ciepłej wody, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, delikatnie mieszamy. Przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso powinno być kruche. Patelnię wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kuchenkę. Mąkę rozrabiamy z 0,5 litra wody, dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy i gotujemy 5-7 minut od momentu zagotowania się sosu, na małym płomieniu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę soli i pieprzu.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *