Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Łopatka w sosie pieczarkowym

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 kg pieczarek,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka-patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju, smażymy do wyparowania płynu na średnim płomieniu, często mieszając, żeby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę soli. Do gotowego mięsa wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 40 minut na termoobieg. W między czasie obieramy pieczarki, kroimy w średnie kawałki i smażymy w kilku porcjach na 2 łyżkach oleju każdą porcję. Nie smażcie od razu dużej ilości pieczarek, ponieważ wypuszczą dużą ilość wody i zamiast się smażyć, będą się gotować. Garnek-patelnię z mięsem wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na średni płomień, dodajemy usmażone pieczarki, dolewamy 2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy z kilkoma łyżkami płynu z mięsa, przelewamy do mięsa, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Gotujemy 5-7 minut, żeby sos zgęstniał. Próbujemy, czy potrawa jest wystarczająco słona, dodajemy pieprz do smaku.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *